Om de efficiëntie van een klamboe baldakijn te verhogen, en daarmee de bescherming tegen muggenbeten te maximaliseren, is het aanbevolen dat de klamboe besproeid is met een insecticide van topkwaliteit, zoals permethrine. De effectiviteit van een voorbehandelde baldakijn kan oplopen tot een jaar. Het is mogelijk om het zelf te besproeien met een insecticide van de lokale bouwmarkt, maar een voorbehandelde baldakijn is altijd een veiligere keuze. De standaard hoeveelheid insecticide die wordt gebruikt is meestal 350 tot 500 milligram per vierkante meter. Het belangrijkste voordeel van een klamboe baldakijn bespoten met insectenwerend middel is dat wanneer het net beschadigd raakt of scheurt tijdens het reizen, het afweermiddel nog steeds wat bescherming biedt tegen vervelende insecten.

Zijn Klamboes het Veiligste Alternatief?

Volgens onderzoeken van Clive Shiff, een prominent malaria-expert aan de John Hopkins School of Health kan een klamboe baldakijn een belangrijke rol spelen bij het beschermen van reizigers en kampeerders tegen door muggen overgebrachte ziekten, zoals malaria. Shiff speelde een belangrijke rol bij een experiment dat  20,000 families met kinderen van klamboes voorzag in Tanzania.

Alle deelnemende kinderen kregen medicijnen tegen malaria. De controlegroep sliep zonder klamboe baldakijn-bescherming, en de behandelde groep sliep met een klamboe baldakijn. Aan het einde van het zes maanden durende onderzoek toonden de resultaten aan dat het primaire symptoom van malaria, anemie, 50 procent minder voorkwam bij de behandelde groep dan bij de controlegroep.

Nog tal van veldproeven die werden uitgevoerd in Kenia, Gambia en Ghana toonden aan dat sterfgevallen onder kinderen door malaria aanzienlijk verlaagd konden worden als er een klamboe baldakijn gebruikt zou worden tijdens het slapen en rusttijden.

UNICEF heeft een plan opgezet dat helpt klamboes met baldakijnen te bieden en het spuiten van insecticiden binnenshuis aan mensen die in malaria-gevoelige gebieden leven. Zij hopen dat de aantallen van de gevallen van malaria-infecties zullen worden verminderd met 50 procent tegen het jaar 2012.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Filed under: Klamboe

Like this post? Subscribe to my RSS feed and get loads more!